B+H Architects Reveal Winning Design for New Shenzhen Children’s Hospital and Science & Education Building
 
Aug 14, 2020
Category:

Landmark building emphasizes collaboration between research, education, and patient care spaces in advancing pediatric healthcare in the region

Shenzhen, Guangdong Province, China (August 4, 2020) Global design and consulting firm B+H Architects has been selected as the winner of an international competition to design the new Shenzhen Children’s Hospital and Science and Education Building, in joint venture with East China Architectural Design & Research Institute (ECADI).

An Empathetic Design Approach

The existing Shenzhen Children’s Hospital has been a landmark in the Futian area of Shenzhen since it was established in 1998, occupying a pivotal site on the edge of the well-known Lianhuashan park. The new building, located to the west of the existing campus, creates a ‘once-in-a-lifetime’ healthcare facility to support the delivery of top-quality care for children, as well as to provide a new home for advanced research and learning in paediatric medicine.

At the very heart of the design is a desire to experience this building through the eyes of the children who will be coming there.

“Children live very much in the present and can experience each moment very intensely – sights, sounds, scale, touch, colours and patterns hold delights and surprises that we as adults often overlook,” says Stephanie Costelloe, Principal and Director of Healthcare, Asia. " We wanted to instil a sense of wonder in every corner which would celebrate their unique and joyful view of the world – whilst also encouraging adults to interact with the environment in a similarly social, playful and collaborative way."

A Celebration of the Local Landscape

B+H’s integrated design approach weaves a cohesive response throughout, from the site master-planning through to the architecture, medical planning and interiors, with special emphasis on the integration of landscape design.

Taking inspiration from the mountains in the distance, the new building adopts a gently terracing approach with the upper floors stepping back to create multiple sky gardens.

On the ground floor, an 'urban living room' connects the hospital to the surrounding community, playing host to a wide array of public spaces and activities for patients, visitors and those passing by. Meanwhile, the colourful graphic applied on the canopy above is a playful reminder of the nearby park and the joy that it brings to the people of Shenzhen.

One key element of the new design is the introduction of the vertical 'secret garden' intended to enthrall young eyes and provide a welcome distraction to patients and their families during the healing process.

Adds Costelloe, "Our vision is to ensure that the building’s occupants not only fully engage with the surrounding natural landscape, but that we create a unique micro-landscape within and around the building, from ground floor to rooftop gardens."

A Destination for Ground-Breaking Collaboration and Innovation

The building design also celebrates the ground-breaking clinical, science, and research activities that will happen within, and collaboration between staff is key to this success. A cluster of social and interaction spaces for staff are provided at the northeast corner, creating a ‘social window’ connecting to the park.

Collaboration is prioritized between clinical staff, researchers, and students. Research is placed on the same floors as inpatient wards, providing proximity to patients with a ‘lab bench to bedside’ approach. At the junction of the ward and research zones, a ‘collaboration zone’ is located which houses formal and informal education and social spaces for staff to mingle, share, and learn together.

Vertical connections are streamlined and ensure smooth operations with a high volume outpatient clinics placed at the lower floors to reduce lift traffic, while staff living spaces are located on the upper floors.

The international design competition was organized by the Shenzhen municipal government and attracted more than 25 entries from around the world. The B+H/ECADI design proposal was elected the unanimous first place winner and the team were awarded the contract for full design services.

For more information, high-res renderings, images or interviews, please contact publicist:

kg&a Inc.

Rebecca Eyres
rebecca@kga-inc.com
+44 7783 213881

About B+H

B+H is a global, award-winning consulting + design solutions firm. We leverage the core visualization and integration skills of an architecture and design practice to understand and articulate complex data into transformative solutions across a broad spectrum of sectors and services.

After being on the ground in China for 28 years, B+H now catalyze new growth in the region, including a growing presence in Shenzhen/ the Greater Bay Area, which will further strengthen our ability to deliver effective, inspired and value-driven design solutions for our clients.

Founded on a 65-year legacy of creating bold and inspiring spaces for people, B+H provides core architecture, planning, landscape, and interior design services. Today our team includes more than 450 curious designers, place makers, strategists, storytellers, and creative human beings who believe in embracing change and challenging the status quo to deliver resilient, healthy environments that make positive contributions to their communities and are characterized by vibrant human experiences.

Collaborating across ten studios in Toronto, Vancouver, Calgary, Seattle, Los Angeles, Dubai, Shanghai, Hong Kong, Singapore & Ho Chi Minh City, B+H’s architects, interior designers, planners, landscape architects, organizational design specialists, experience designers, researchers, analysts, and brand strategists combine strategic thinking, bold design and advanced technology with the creative human energy of an interdisciplinary, multigenerational team. A member of the Surbana Jurong Group, B+H delivers strategic consulting and high value design solutions that shape spaces, communities, and economies. For more information visit: https://bharchitects.com/en/